Buitenprogrammering

17:00 - 00:00
Navigeer naar Binnenstad

Buiten, op straat, tussen de verschillende locaties is ook vanalles te beleven! Waar precies en hoe laat is de vraag. Ga op zoek en je komt het tegen!

buitenprogrammering
-
17:00 - 05:00

Bewegend Bos

Het bewegend bos zal op magische wijze bijdrage aan de cultuurnacht. De tweehonderd bomen die de laatste maanden door de stad aan het wandelen zijn, zijn tijdens de cultuurnacht uitgelicht bij de Kunstmin.

buitenprogrammering
-
17:30 - 00:00

The City Revealers

Dit knotsgekke trio bestaande uit Fennie, Bennie and hun nichtje Trennie, zijn de zelfuitgeroepen stadsonthullers van Dordrecht en ver daarbuiten. Je kan ze overal tegenkomen en ze onthullen alles wat los en vast zit, een act, een schilderij, een parade, jou? Lekker feelgood gekkigheid met glitters. Kom je ze tegen? Laat jezelf dan maar eens onthullen.

theater 🎭
buitenprogrammering
-
18:00 - 21:00

Koos & Poesie

Tussen Huis Van Gijn aan de Nieuwehaven en Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven in de buurt van de Grote kerk bestaat de kans dat je Poesie en Koos tegenkomt. Poesie is de kat die tot leven wordt gebracht door Poppentheater Jacobus Wieman. Poesie zit in een mandje en zoekt graag contact met iedereen die de cultuurnacht bezoekt.

theater 🎭
buitenprogrammering
-
18:00 - 00:00

De dieven van Lammedrecht

Verkleed in hun eerste klasse uitdossing zullen ze zich onopgemerkt tussen het publiek mengen. Maar pas op: “De dieven van Lammedrecht bereiden zich voor op de grootste trein overval in de 20e eeuw.” Gaan ze de goud reserves plunderen of kun jij de boel redden?

theater 🎭
buitenprogrammering
-
19:00 - 22:00

St Jorisgilde

Al in de 13e eeuw in Dordrecht verdedigden de weerbare mannen de oudste stad van Zuid Holland. In tijden van oorlog leverden ze manschappen aan de heersende koning. De leden van het Sint Jorisgilde waren de handhavers van de orde in de stad. Tot in begin van de 19e eeuw werd nog gevochten met zwaarden en liepen ze daarmee door de straten en bevochten ze de vele gevaren die de stad kende.Tijdens de cultuurnacht laten de leden van het Sint Jorisgilde je graag zien hoe zulke gevechten destijds gingen. Zie je ze marcheren? Vraag ze dan over hun bijzondere levensstijl én om een demonstratie natuurlijk.

theater 🎭
buitenprogrammering
-
19:00 - 23:00

Via Cultura’s Dolende schapen

Kom je de Via Cultura's guerilla media crew tegen? Dan zou het goed kunnen dat jij erachter komt of je een echte eigenzinnige schapenkop bent of toch meer kuddegedrag vertoont. De uitdaging? Vang het schaap, beantwoord de vragen en stel ook jezelf de vraag: durven wij Dordtenaren nog steeds eigenzinnig en tegendraads te zijn, met de tijd mee te gaan en blijven we nog bij onszelf?

ontmoeting 🤝
buitenprogrammering
-
19:00 - 00:00

Dr Boom

Ontmoet Dr. BOOM, een wandelend canvas tot leven gebracht door culturele broedplaats DOOR. Dr. BOOM zal vanaf DOOR vertrekken en door de stad lopen. Zie je Dr. BOOM? Pak dan een stift en laat je creativiteit de vrije loop.

kunst 🎨
buitenprogrammering
-
20:00 - 23:00

Jazz op de Kade

Jazztrio Ontleed. Een drummer, contrabassist en saxofonist zullen tussen 20.00 en 23.00 langs de Houttuinen, Engelenbrug, Nieuwe Haven, Vlak en Wolwervershaven al druk solerend elkaar zoeken. En met onverwachtse optredens toevallige voorbijgangers verrassen met de nachtklanken van jazz midden in de historische Dordtse havens.

concert 🎸
buitenprogrammering
-
20:00 - 22:15

Disco Truck

DJ Joopie en zijn Groove Defender zullen rond 20:00 op de visbrug voor de Bibliotheek verschijnen met zwoele plaatjes uit verre oorden. Rond 20:45 voert hij een parade aan naar het Statenplein samen met de dansers van Cabo Verde Chegou. Om 21:00 ontmoeten ze de Iconic Brassband en zullen vanaf 21:30 een parade door de stad langs de havens houden om te eindigen bij Rebel Rebel. Dans lekker mee :-)

dance 🔊
buitenprogrammering
-
20:45 - 21:45

Iconic Brass

Iconic Brass komt naar de cultuurnacht toe geparadeerd met swingende Caribische muziek. De echte Dordtse Brassband maakt zich klaar voor een levendig muzikaal spektakel dat als een parade door de straten trekt. Zie jij dit wandelende feestje voorbij komen? Ze eindigen om 21.00 op het Statenplein met een optreden, dus sluit aan en geniet van de gezellige sfeer, muziek en dans.

concert 🎸
buitenprogrammering
-
20:45 - 22:15

Cabo Verde Chegou

De Caribische dansers van Cabo Verde Chegou in hun warme versierde danskleding zal rond 20:45 een parade aanvoeren van de Bibliotheek naar het Statenplein. Vervolgens dansen zij zich een weg, samen met de Disco Truck naar de Houttuinen.

dans 💃🏿
buitenprogrammering
-
21:00 - 00:00

Bakfietsrave

Als je opeens vette beats door de straat hoort gaan weet je zeker dat de Bakfietsrave in de buurt is! Dolende drum'n'bass, gedraaid vanaf een bakfiets dwars door Dordt. Ga mee op een opwindende nacht vol energieke synths, snelle ritmes en betoverende breakbeats. De bakfiets rijdt vanaf 21:00 door de stad en zal tegen 23:00 een laatste rit maken vanaf de Bibliotheek naar het Energiehuis.

dance 🔊
buitenprogrammering
-
22:00 - 00:30

Weeshuistheater Sugar Works

Verschijnen er zomaar twee dansers? Dan is dit een project van het Weeshuistheater. Op verschillende plekken worden onaangekondigd korte performances gegeven. Gebaseerd op de verbroederende dans van een zwarte Senegalese danser en een witte Poolse arbeidsmigrant uit de voorstelling Sugar Works. Zwart en wit komen samen in deze vrolijke Afrikaanse dansperformance. De dans heeft een duur van 5 minuten, maar laat een onvergetelijke indruk achter.

dans 💃🏿
ToBe
-
17:30 - 20:30

Kids route: Dwaaltocht

De Kids route is een programma waar je vooraf op kunt inschrijven! Begeleid door theaterdocenten van ToBe Jeugdtheaterschool. De wandeling brengt je langs de leukste kidsprogramma's. Je wordt meegenomen in een avon(d)tuurlijk verhaal dat zich 100 jaar geleden afspeelt in Dordrecht. Over lichtjes, verdwalen en een zoektocht naar iets wat verloren is weer terug te vinden. Helpen jullie mee om het licht weer aan te steken?

Ga mee op avontuur, loop samen met je ouder(s) en volg de te gekke workshops! Tijdens de wandelingen krijg je een koptelefoon om het verhaal goed te kunnen horen.

Inschrijven voor deze route is niet meer mogelijk, de route is vol. Je kan je via deze website opgeven om op de reservelijst gezet te worden.

Is de Route vol? dan kan je deze route zelfstandig lopen.

kids 🐑 workshop ✂
Energiehuis
-
19:00 - 22:00

Via Cultura's Boombox

Maak kennis met Via Cultura's Boombox, net zoals in de biechtstoel van het tv-programma 'Achterwerk in de kast', of de Babbelbox van ‘Man Bijt Hond’ maar dit keer met Dordtse verhalen. Deel jouw statement over cultuur in Dordrecht achter vier gesloten muren. Jij. Je gedachtes. En eigen ervaringen. Welke unieke kijk heb jij te delen?"

woordkunst 🎤 workshop ✂ ontmoeting 🤝
ToBe
- 1e etage
19:00 - 23:00

Light Zone

Stap in de wereld van licht. Voorbij elke hoek een andere vorm van licht als show, sfeer en beeld. De perfecte plaats voor een selfie met een unieke achtergrond. Na de wandeling door de "Light Zone" wordt je verleid om te kiezen tussen Licht of Donker. Je keuze brengt je naar een workshopruimte waar je in thema je eigen verlichting maakt die wordt opgehangen in de gang van het Energiehuis.

rondleiding 👣 kunst 🎨 workshop ✂
Bibelot
- Brandstof
20:00 - 02:00

Alternative Anthems

Denk aan Queens of the Stone Age, Rammstein, Disturbed, System of a Down, The Chemical Brothers, The Prodigy, Bring Me The Horizon, Turnstile, Sum41, My Chemical Romance, House of Pain, Pearl Jam, Flogging Molly, The Killers en Rancid komen voorbij. Stevige rockers, puntgave ballads en eeuwige meezingers; je beleeft ze vanavond allemaal. Kom ook op zaterdag 28 oktober naar de speciale Halloween editie!

dance 🔊
Bibelot
- Power Stage
20:00 - 02:15

Filmmarathon 'Ode to the GOAT'

3 films van Hollywoods meest geliefde én gehate acteur. Kun jij raden wie? Kom het zelf aanschouwen, geniet én cringe!

Film 1: 20:00 - 21:50

Film 2: 22:00 - 0:15

Film 3:0:30 - 2:15

film 🎬
Bibelot
- Terras
20:30 - 21:30

Yummy

Nieuw vanuit de woeste industrie van Dordrecht reist Yummy. Dit is de nieuwe sound uit de vijfde dimensie waar jazz, krautrock is en de blues een stapel pillen dat je neemt voor het ontbijt! Verwacht spacey sounds ingegoten met ijzeren beats en wervelende gitaren. Dit is piek Mental Rock. PSYCHOLOGISCHE GEVOLGEN!

concert 🎸
Kunstmin
- Ketel 1
20:45 - 21:15

BoterBoter

BoterBoter is Utrechts eigen synther-songwriter. De wilde paniek én het plezier van zijn bestaan zet hij om in poëtische Nederlandstalige electropunk, absurdisme en poëzie. BoterBoter slokt dit vreemde bestaan op en laat zijn verteringssysteem zien. Aldaar nemen we waar; hoe men al dartelend de dag kan plukken, de destructie die dit plukken teweeg kan brengen en hoe absurdisme de onoplosbaarheid van deze bizarre wereld kan blootleggen alsmede een gezellig kleurtje kan geven. BoterBoters teksten fluctueren tussen doordacht en loszinnig, zijn beats zijn elektronisch en ongepolijst. Zijn muziek laat je lachen, fronsen, dansen en dekking zoeken. Het is een lach, een traan en een emmer vaseline.

BoterBoter stond eerder in de Duwtent op Lowlands, hij was tafelheer en jingleboer bij ‘de dakhaas praat’. Hij was onderdeel van het straattheater programa van Oerol en speelde op Wildeburg. Hij maakte muziek voor de Mensen Zeggen Dingen podcast en was vaak te gast bij MZD live-events Lowlands.

woordkunst 🎤 concert 🎸 theater 🎭
Bibelot
- Bezemkast
21:00 - 23:00

Bezemkast Rave Janox

De kleinste raveruimte van de Cultuurnacht is terug: de Bezemkast. 'Bibelot-resident' Janox opent de Bezemkast met een goeie rave/technoset. De Bezemkast is te vinden op de begane grond van het Energiehuis, naast Brandstof.

dance 🔊
Kunstmin
- Ketel 1
21:45 - 22:15

BoterBoter

BoterBoter is Utrechts eigen synther-songwriter. De wilde paniek én het plezier van zijn bestaan zet hij om in poëtische Nederlandstalige electropunk, absurdisme en poëzie. BoterBoter slokt dit vreemde bestaan op en laat zijn verteringssysteem zien. Aldaar nemen we waar; hoe men al dartelend de dag kan plukken, de destructie die dit plukken teweeg kan brengen en hoe absurdisme de onoplosbaarheid van deze bizarre wereld kan blootleggen alsmede een gezellig kleurtje kan geven. BoterBoters teksten fluctueren tussen doordacht en loszinnig, zijn beats zijn elektronisch en ongepolijst. Zijn muziek laat je lachen, fronsen, dansen en dekking zoeken. Het is een lach, een traan en een emmer vaseline.

BoterBoter stond eerder in de Duwtent op Lowlands, hij was tafelheer en jingleboer bij ‘de dakhaas praat’. Hij was onderdeel van het straattheater programa van Oerol en speelde op Wildeburg. Hij maakte muziek voor de Mensen Zeggen Dingen podcast en was vaak te gast bij MZD live-events Lowlands.

woordkunst 🎤 concert 🎸 theater 🎭
Energiehuis
-
22:00 - 22:30

Muziektheater Hollands Diep Opera Shots

OPERA SHOTS! bestaat uit een reeks pop-up optredens op onverwachte plekken in het Energiehuis van Muziektheater Hollands Diep. In toiletten, liftschachten en urinoirs maak je opera mee op zijn intiemst. Overrompelende live acts, ongevraagd over je uitgegoten op enkele centimeters afstand...

concert 🎸
Bibelot
- Terras
22:00 - 23:00

Smudged

Smudged is een daverende demonstratie van muzikale vrijheid.Verrezen uit de oerslijk van de Rotterdamse club scene verbindt het viertal weefsel van krautrock, noise punk, elektropop en techno op ongehoorde wijze. Liveshows ontvouwen zich structureel in nieuwevormen van waanzin en chaos, met frontman, slagman en beroepswaaghals Bart Hoogvliet voorop in de strijd.

concert 🎸
Bibelot
- Brandstof
22:00 - 02:00

Techno Toilet

Je hoeft niet bang te zijn om even íets te missen dit jaar tijdens de Cultuurnacht, want zelfs als jij even moet plassen gaat het feest gewoon door. Rave op het vrouwen- en het mannentoilet verder bij het Techno Toilet!

dance 🔊
Kunstmin
- Ketel 1
22:45 - 23:15

BoterBoter

BoterBoter is Utrechts eigen synther-songwriter. De wilde paniek én het plezier van zijn bestaan zet hij om in poëtische Nederlandstalige electropunk, absurdisme en poëzie. BoterBoter slokt dit vreemde bestaan op en laat zijn verteringssysteem zien. Aldaar nemen we waar; hoe men al dartelend de dag kan plukken, de destructie die dit plukken teweeg kan brengen en hoe absurdisme de onoplosbaarheid van deze bizarre wereld kan blootleggen alsmede een gezellig kleurtje kan geven. BoterBoters teksten fluctueren tussen doordacht en loszinnig, zijn beats zijn elektronisch en ongepolijst. Zijn muziek laat je lachen, fronsen, dansen en dekking zoeken. Het is een lach, een traan en een emmer vaseline.

BoterBoter stond eerder in de Duwtent op Lowlands, hij was tafelheer en jingleboer bij ‘de dakhaas praat’. Hij was onderdeel van het straattheater programa van Oerol en speelde op Wildeburg. Hij maakte muziek voor de Mensen Zeggen Dingen podcast en was vaak te gast bij MZD live-events Lowlands.

woordkunst 🎤 concert 🎸 theater 🎭
Popcentrale
-
23:00 - 00:30

Monument Basement @ Dordtse Cultuurnacht : Destino

Terwijl in de Main Stage van Bibelot het Monument festival losbarst is er voor de smerige dansers een basement party in Popcentrale. Als tweede stage van Monument @ Dordtse Cultuurnacht kan je terecht voor line-up waar je schapenwol steil van achterover slaat. Met electro als voertaal is deze stage ideaal om jezelf helemaal te verliezen en te dansen tot de zon (bijna) weer opkomt!

Voor dit event zijn geen tickets nodig.

23.00 - 00.30 Destino

00.30 - 02.30 Marsman

02.30 - 04.30 Pim and Proper

dance 🔊
Bibelot
- Bezemkast
23:00 - 03:00

Bezemkast Rave Dubface

De kleinste raveruimte van de Cultuurnacht is terug: de Bezemkast. We verwelkomen Dubface, die na hun Bakfietsrave door de stad gewoon vrolijk verder knallen in het Energiehuis. Ga met ons mee voor een opwindende nacht vol energieke synths, snelle ritmes en betoverende break beats.

De Bezemkast is te vinden op de begane grond van het Energiehuis, naast Brandstof.

dance 🔊
Bibelot
- Main Stage
00:00 - 01:00

Monument @ Dordtse Cultuurnacht : FELIX

Het Monument Festival brengt de underground club ervaring naar de cultuurnacht. Tot 04:00 programmeert het Monument Festival Nederlandse top dj's voor een knallend einde van de Cultuurnacht 2023.

Als eerste zal FELIX de draaitafels bemannen. Deze Dordtse DJ draait een energieke mix van house en electro speciaal voor de dansers.

Vanwege beperkt aantal plaatsen zijn tickets voor het Monument verplicht. Een beperkt aantal kaarten zijn (kosteloos) te reserveren via deze website

Ook zijn er tijdens de cultuurnacht gratis tickets op te halen bij de Kunstkerk.

00:00 – 01:00 FELIX

01:00 – 02:30 TITIA

02:30 – 04:00 TJADE

dance 🔊
Popcentrale
-
00:30 - 02:30

Monument Basement @ Dordtse Cultuurnacht : Marsman

Terwijl in de Main Stage van Bibelot het Monument festival losbarst is er voor de smerige dansers een basement party in Popcentrale. Als tweede stage van Monument @ Dordtse Cultuurnacht kan je terecht voor line-up waar je schapenwol steil van achterover slaat. Met electro als voertaal is deze stage ideaal om jezelf helemaal te verliezen en te dansen tot de zon (bijna) weer opkomt!

Voor dit event zijn geen tickets nodig.

23.00 - 00.30 Destino

00.30 - 02.30 Marsman

02.30 - 04.30 Pim and Proper

dance 🔊
Bibelot
- Main Stage
01:00 - 02:30

Monument @ Dordtse Cultuurnacht : TITIA

Het Monument Festival brengt de underground club ervaring naar de cultuurnacht. Tot 04:00 programmeert het Monument Festival Nederlandse top dj's voor een knallend einde van de Cultuurnacht 2023.

TITIA draait haar knallende house en techno in de meest iconische house en techno-clubs van Europa. Zo is ze regelmatig te zien in de Berghain en nu met haar clubsounds geinspireerd op de eind van de jaren 80 en 90 te horen tijdens de Cultuurnacht.

Vanwege beperkt aantal plaatsen zijn tickets voor het Monument verplicht. Een beperkt aantal kaarten zijn (kosteloos) te reserveren via deze website

Ook zijn er tijdens de cultuurnacht gratis tickets op te halen bij de Kunstkerk.

00:00 – 01:00 FELIX

01:00 – 02:30 TITIA

02:30 – 04:00 TJADE

dance 🔊
Bibelot
- Main Stage
02:30 - 04:00

Monument @ Dordtse Cultuurnacht : TJADE

Het Monument Festival brengt de underground club ervaring naar de cultuurnacht. Tot 04:00 programmeert het Monument Festival Nederlandse top dj's voor een knallend einde van de Cultuurnacht 2023.

De Amsterdame TJADE is de afgelopen jaar zo'n beetje op elk groot festival te vinden. Logisch want zijn mengelmoes van Trance, techno en hardhouse brengt het publiek altijd tot hogere sferen.

Vanwege beperkt aantal plaatsen zijn tickets voor het Monument verplicht. Een beperkt aantal kaarten zijn (kosteloos) te reserveren via deze website

Ook zijn er tijdens de cultuurnacht gratis tickets op te halen bij de Kunstkerk.

00:00 – 01:00 FELIX

01:00 – 02:30 TITIA

02:30 – 04:00 TJADE

dance 🔊
Popcentrale
-
02:30 - 04:30

Monument Basement @ Dordtse Cultuurnacht : Pim and Proper

Terwijl in de Main Stage van Bibelot het Monument festival losbarst is er voor de smerige dansers een basement party in Popcentrale. Als tweede stage van Monument @ Dordtse Cultuurnacht kan je terecht voor line-up waar je schapenwol steil van achterover slaat. Met electro als voertaal is deze stage ideaal om jezelf helemaal te verliezen en te dansen tot de zon (bijna) weer opkomt!

Voor dit event zijn geen tickets nodig.

23.00 - 00.30 Destino

00.30 - 02.30 Marsman

02.30 - 04.30 Pim and Proper

dance 🔊