Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Rebel Rebel
-
20:00 - 22:30

Bobby Kinghe Presents

Met optredens van het akoesmatische Franse duo Raqqa, ongepolijste muziek met Nederlandse tekst van Morjak en een surprise act op cello en electronica.

concert 🎸
buitenprogrammering
-
17:00 - 05:00

Bewegend Bos

Het bewegend bos zal op magische wijze bijdrage aan de cultuurnacht. De tweehonderd bomen die de laatste maanden door de stad aan het wandelen zijn, zijn tijdens de cultuurnacht uitgelicht bij de Kunstmin.

Onderwijsmuseum
- Edu
17:30 - 18:30

Start je kinderroute bij het Onderwijsmuseum. Kom lampionnen maken en onbeperkt pannenkoeken eten. Vooraf aanmelden.

Start de kinderroute bij het Onderwijsmuseum. De kinderen gaan aan de slag met het maken van een lampion die je tijdens de wandeling gebruikt om je pad te verlichten!! We zien je graag in de educatieve ruimte van het Onderwijsmuseum. Daarnaast kunnen de kids onbeperkt pannenkoeken eten. (Kosten 5 euro, pannenkoeken incl limonade).

Inschrijven voor deze route is niet meer mogelijk, de route is vol. Je kan je via deze website opgeven om op de reservelijst gezet te worden.

Is de route vol? dan ben je vanaf 18.30 uur welkom bij het Onderwijsmuseum om alsnog een lampion te maken (de horeca is dan gesloten).

eten & drinken 🍴
kunst 🎨
theater 🎭
ToBe
-
17:30 - 20:30

Kids route: Dwaaltocht

De Kids route is een programma waar je vooraf op kunt inschrijven! Begeleid door theaterdocenten van ToBe Jeugdtheaterschool. De wandeling brengt je langs de leukste kidsprogramma's. Je wordt meegenomen in een avon(d)tuurlijk verhaal dat zich 100 jaar geleden afspeelt in Dordrecht. Over lichtjes, verdwalen en een zoektocht naar iets wat verloren is weer terug te vinden. Helpen jullie mee om het licht weer aan te steken?

Ga mee op avontuur, loop samen met je ouder(s) en volg de te gekke workshops! Tijdens de wandelingen krijg je een koptelefoon om het verhaal goed te kunnen horen.

Inschrijven voor deze route is niet meer mogelijk, de route is vol. Je kan je via deze website opgeven om op de reservelijst gezet te worden.

Is de Route vol? dan kan je deze route zelfstandig lopen.

kids 🐑
workshop ✂
WG Galerie
-
17:00 - 23:00

Beeldverhalen

Duo-expositie “Beeldverhalen” van Yvonne Heemskerk en Erik van Elven. Beiden bekend van het tv programma “Sterren op het doek”. Yvonne was ook meesterschilder bij het tv programma “De Nieuwe Vermeer” en heeft gewonnen bij de laatste aflevering van “De drie Maria’s aan het graf van Christus”.

kunst 🎨
WG Galerie
-
17:00 - 23:00

Live painting Johan Klootwijk

Wilma Geerts, portretschilder en galeriehoudster, zal tijdens de cultuurnacht werken aan een portret van de bekende Dordtenaar Johan Klootwijk. Wilma heeft ook mee gedaan aan het tv programma “Sterren op het doek” en heeft toen ook gewonnen.

kunst 🎨
buitenprogrammering
-
17:30 - 00:00

The City Revealers

Dit knotsgekke trio bestaande uit Fennie, Bennie and hun nichtje Trennie, zijn de zelfuitgeroepen stadsonthullers van Dordrecht en ver daarbuiten. Je kan ze overal tegenkomen en ze onthullen alles wat los en vast zit, een act, een schilderij, een parade, jou? Lekker feelgood gekkigheid met glitters. Kom je ze tegen? Laat jezelf dan maar eens onthullen.

theater 🎭
Huis Van Gijn
- Speelgoedzolder
18:00 - 21:00

Ga op de foto als jouw historische fantasiefiguur!

Op de speelgoedzolder staat een verkleedkist vol met kostuums, attributen, accessoires en hoofddeksels. In de tijd van mijnheer Van Gijn hielden ze enorm van verkleden! Als het feest was gingen kinderen ook verkleed op de foto, bijvoorbeeld als sprookjesfiguur. En wie wil jij vanavond zijn? Trek je mooiste outfit aan en laat een van je begeleiders een foto van je maken, net alsof je in de deftige Zaal van het museumhuis staat.

kids 🐑
workshop ✂
Hof van NL
-
18:00 - 23:00

Vrije Geesten Audiotour

Onze Vrije geesten, Raven van Dorst, Astrid Sy en Kiza Magendane nemen je mee langs de voorwerpen en verhalen in Het Hof. Aan de hand van hun eigen ervaringen of mening gaan ze dieper in op wat vrijheid en verdraagzaamheid voor hen betekent.

rondleiding 👣
lezing 🧠
Hof van NL
- Plein
18:00 - 23:00

Vrijheids Cocktails

Ben jij toe aan een lekkere cocktail? Ga dan voor de nieuwste vrijheidscocktail van Hof van Nederland.

eten & drinken 🍴
ontmoeting 🤝
Hof van NL
- Vrijheid
18:00 - 23:00

Vrijheids Tattoo's

Heb jij altijd al een vrijheidstatoeage gewild? Laat er eentje zetten bij het Hof van Nederland.

ontmoeting 🤝
Hof van NL
- Zolder
18:00 - 23:00

Eureka! | Dordtse uitvindingen

Er zijn verrassende uitvindingen gedaan en er komen vooraanstaande wetenschappers uit Dordrecht. In de tentoonstelling EUREKA! vind je de slimme oplossingen die Dordtenaren hebben gevonden voor lastige problemen. Het woord eureka stamt uit de Oudheid en betekent 'Ik heb het gevonden!' Ook als je archiefonderzoek doet, heb je wel eens een eureka-momentje. Zo kwamen we erachter dat in Dordrecht een aantal multinationals is ontstaan en dat er verenigingen zijn opgericht die tot de oudste van Nederland behoren. Wat dat betreft blijft Dordrecht je verbazen! Kom het ontdekken op zolder van Hof van Nederland!

kunst 🎨
Huis Van Gijn
- Museumcafe
18:00 - 23:00

Roaring twenties in het Museumcafé

Geniet in het Museumcafé van Huis Van Gijn in stijl met een twenties cocktail of een ander lekker drankje!

eten & drinken 🍴
buitenprogrammering
-
18:00 - 21:00

Koos & Poesie

Tussen Huis Van Gijn aan de Nieuwehaven en Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven in de buurt van de Grote kerk bestaat de kans dat je Poesie en Koos tegenkomt. Poesie is de kat die tot leven wordt gebracht door Poppentheater Jacobus Wieman. Poesie zit in een mandje en zoekt graag contact met iedereen die de cultuurnacht bezoekt.

theater 🎭
buitenprogrammering
-
18:00 - 00:00

De dieven van Lammedrecht

Verkleed in hun eerste klasse uitdossing zullen ze zich onopgemerkt tussen het publiek mengen. Maar pas op: “De dieven van Lammedrecht bereiden zich voor op de grootste trein overval in de 20e eeuw.” Gaan ze de goud reserves plunderen of kun jij de boel redden?

theater 🎭
Huis Van Gijn
- Keuken
18:30 - 18:40

Speedtalk: De Dienstbode

Het huishouden vanuit het perspectief van het personeel: wat gebeurde er in een keuken als die van de Van Gijins? In deze korte talk neemt de dienstbode je een eeuw mee terug in de tijd. Wat stond er op het menu? Hoe werkte een keuken zonder vriezer, magnetron of koelkast?

rondleiding 👣
ontmoeting 🤝
Dordts Patriciërshuis
-
18:30 - 19:00

Onthulling schilderij van een Dordtse meester

Nederlandse kunstschilders staan bekend om het gebruik van licht in hun schilderijen. Maarals er licht is, is er ook schaduw. De Cultuurnacht vormt dan ook een mooie aanleiding omeen nieuwe aanwinst van het museum in de spotlights te zetten. Dit schilderij, waarop eendoor de maan beschenen haven te zien is, zal om 18.45 uur door wethouder Van der Lindenworden onthuld. Wil je dit niet missen, kom dan rond 18.30 uur naar de Wolwevershaven want vol is vol!

kunst 🎨
Onderwijsmuseum
- Edu
18:30 - 19:30

Lampion maken om je cultuurnacht te verlichten

Is de kinderroute volgeboekt?! Kom dan alsnog een lampion maken. De kinderen gaan aan de slag met het maken van een lampion die je tijdens de cultuurnacht kunt gebruiken om je pad te verlichten!! We zien je graag in de educatieve ruimte van het Onderwijsmuseum. Let op! in verband met voorbereidingen rest van de cultuurnacht is de horeca van 18.30 tot 19.30 niet geopend. Uiteraard kunt u wel onze onderwijscollectie bewonderen!

kunst 🎨
theater 🎭
Huis Van Gijn
- Velouteslaapkamer
19:00 - 19:10

Speedtalk: De dame op stand

Het leven van een dame op stand zag er behoorlijk anders uit dan nu. In de Veloutéslaapkamer van het huis word je meegenomen naar het dagelijks leven rond 1900. Welke etiquette gold er voor dames? Wat deden ze in hun vrije tijd? En hoe zag hun sociale leven eruit?

rondleiding 👣
ontmoeting 🤝
DOOR
- Podium
19:00 - 19:30

DjCheminee

Kom dansen op tunes zoals je ze nog nooit hebt gehoord. Bereid je voor op synthpop, darkwave, electroclash, new wave, dance-punk, post-punk, gothic rock, art rock, avant-funk, punk, electropunk, EBM, Neue Deutsche Welle, neo wave, WVTTK. Kortom: laat je verrassen, verwonderen en verbijsteren bij DOOR!

dance 🔊
Ontdek Dordrecht
-
19:00 - 19:50

Fake News Stadstour | Make Dordrecht Great Again

Dus jij bent een schapenkop? Zo veel sterke verhalen heb je nog nooit op één avond gehoord. Maar wat is waar? Win de quiz en... Make Dordrecht Great Again!

Intrigerende anekdote of bizar verzinsel? Tijdens de Cultuurnacht nemen de stadsgidsen van Ontdek Dordrecht je mee op een enerverende reis vol sappige leugens en smeuïge waarheden. Een absurde ontdekkingsreis langs alternatieve feiten uit de geschiedenis van Dordt.

Wil je dit unieke avontuur niet missen? Boek je gratis ticket online. Wees er snel bij, want vol = vol.

rondleiding 👣
Hof van NL
- Vrijplaats
19:00 - 20:30

Hof Live, Wat is vrijheid?

HOF Live is een avond vol talks, spoken word poetry, live muziek en meer. Tijdens HOF Live gaan we op zoek wat ons verbindt. Samen bespreken we actuele thema's die zich verhouden tot museum Hof van Nederland, museum over vrijheid in Nederland. Vroeger en nu.

Jermaine Berkhoudt en Benjamin Smit gaan deze editie samen met hun gasten opzoek naar de verschillende definities van vrijheid.

lezing 🧠
woordkunst 🎤
ontmoeting 🤝
Dordts Museum
- Wijnbar
19:00 - 21:00

Maak je eigen button

Met een buttonmachine kan je in no time je eigen button kan ontwerpen. Leuk om als herinnering te hebben aan de Cultuurnacht.

kids 🐑
Dordts Museum
- Lage zalen
19:00 - 22:00

A room with a view: Ask the Artist

Maak kennis met zes jonge, internationale ontwerpers in de tentoonstelling A room with a view - nieuwe vensters op het dagelijks leven. De verrassende installaties van dit ontwerperscollectief zetten je aan het denken. Maar dat niet alleen: deze tentoonstelling nodigt je vooral uit te kijken, te luisteren en te doen.

Heb je vragen bij de kunstwerken, ben je opzoek naar de betekenis of benieuwd naar hoe de designers tot inspiratie zijn gekomen? Vraag het ze! Tijdens de cultuurnacht zijn ze aanwezig op zaal om al je vragen te beantwoorden.

ontmoeting 🤝
kunst 🎨
Energiehuis
-
19:00 - 22:00

Via Cultura's Boombox

Maak kennis met Via Cultura's Boombox, net zoals in de biechtstoel van het tv-programma 'Achterwerk in de kast', of de Babbelbox van ‘Man Bijt Hond’ maar dit keer met Dordtse verhalen. Deel jouw statement over cultuur in Dordrecht achter vier gesloten muren. Jij. Je gedachtes. En eigen ervaringen. Welke unieke kijk heb jij te delen?"

woordkunst 🎤
workshop ✂
ontmoeting 🤝
Dordts Patriciërshuis
-
19:00 - 22:30

Kopstukken uit de schaduw

De komende tijd staat het Dordts Patriciërshuis in het teken van de schaduw en werpen nieuw licht op een groot aantal kopstukken. Tijdens deze nieuwe expositie treden niet alleen 18 deeeuwse silhouetkunstenaars voor het voetlicht maar is ook een ruime selectie werk vanfotografe Sebiha Öztas te zien.

kunst 🎨
DOOR
- Trappenhuis
19:00 - 22:30

Expo Project Parad |- De Vertelfabriek

Expositie Project Parad van de De Vertelfabriek

kunst 🎨
DOOR
- Atrium
19:00 - 22:30

Michael Geurin: Indonesië

Expositie van Michael Geurin met Indonesische landschappen

kunst 🎨
Dordts Museum
- Caravan
19:00 - 23:00

All you need is love (for art) caravan

Ben jij nog opzoek naar een favoriet kunstwerk uit het Dordrechts Museum? Ga dan tijdens de cultuurnacht samen met Take pART, de jongerenafdeling van het Dordrechts Museum, opzoek naar jou ideale kunstmatch. Het maken van een match heeft natuurlijk wel de juiste setting nodig en wat is daarvoor betere plek dan de ´All you need is love` caravan.

Dus ben je benieuwd naar wat je favoriete kunstwerk uit het Dordrechts Museum is, of wil je de adembenemende caravan met eigen ogen zien? Bezoek dan het Dordrechts Museum tijdens de cultuurnacht.

ontmoeting 🤝
kunst 🎨
Dordts Museum
- Tuin
19:00 - 23:00

Sexy Fingers

Terwijl Sexy Fingers (Lisa Kleisen) je nagels een make-over geeft, mag je haar de kleren van het lijf vragen over relaties en de liefde. 𝘐𝘵'𝘴 𝘯𝘰𝘵 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘢 𝘮𝘢𝘯𝘪𝘤𝘶𝘳𝘦. 𝘐𝘵'𝘴 𝘢𝘯 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘪𝘦𝘯𝘤𝘦.

ontmoeting 🤝
Huis Van Gijn
- Zaal
19:00 - 23:00

Ga op de foto als in een 19de-eeuws tableau vivant

De Dordtse fotografe Vivian Kramer van The Sugarcoated Company legt jullie vast, geheel in stijl van een 19de eeuwse 'tableau vivant' (levend schilderij). Tableaux vivants bestaan al eeuwen en waren, net als verkleden, erg populair in de 19de eeuw. In de prachtige setting van de Zaal tussen wandtapijten en kroonluchters waan je je terug in de tijd. Er staat een kleurrijke historische en thematische garderobe waar je uit kunt kiezen, met diverse accessoires. Serieus of juist theatraal, de invulling is aan jou. Verkleed als matroos of ridder, in een Mary Poppins jurk, met een hoge hoed of een verleidelijke struiswaaier.

Samen op de foto maakt een mooie herinnering aan deze Cultuurnacht.

workshop ✂
kunst 🎨
ToBe
- 1e etage
19:00 - 23:00

Light Zone

Stap in de wereld van licht. Voorbij elke hoek een andere vorm van licht als show, sfeer en beeld. De perfecte plaats voor een selfie met een unieke achtergrond. Na de wandeling door de "Light Zone" wordt je verleid om te kiezen tussen Licht of Donker. Je keuze brengt je naar een workshopruimte waar je in thema je eigen verlichting maakt die wordt opgehangen in de gang van het Energiehuis.

rondleiding 👣
kunst 🎨
workshop ✂
Kunstmin
- Terras
19:00 - 00:00

Snackgelok

Iedereen kent het gevoel blij te worden van een vette hap op vrijdagavond, je dagelijkse coffee to go of het wekelijks online bestellen van nieuwe kleren. Omdat je het verdiend hebt. Hoewel we weten dat het niet altijd goed voor ons is en voor de wereld waarin we leven, consumeren we in onze levens heel wat af.

Wat vertelt de doorlopende hunkering naar snelle prikkels over onszelf en de tijd waarin we leven? Waarom streven mensen geluk na door dingen te consumeren die niet goed voor ze zijn?

Bij Snackgelok lig je in een levensgroot patatbakje en luister je naar een muzikale compilatie van audiofragmenten waarin mensen vertellen over hun drift om te consumeren en het geluk dat ze daaraan ontlenen. Je ‘snackt’ als het ware hun verhalen. Naast het genot komt ook de keerzijde van snackgeluk aan bod. Want wanneer is het genoeg?

kunst 🎨
ontmoeting 🤝
woordkunst 🎤
Kunstkerk
- Café
19:00 - 00:00

Informatiebalie voor de Cultuurnacht

Tijdens de Cultuurnacht is de Kunstkerk een centraal informatiepunt. Hier vind je een infobalie, plattegronden en programmaboekjes voor deze nacht.

informatie ℹ
Kunstkerk
-
19:00 - 00:00

Gerhard Lentink Dwarsdoorsnede van een oeuvre

In zijn tot nu toe grootste solo-expositie in Dordrecht, de stad waar Lentink woont, blikt hij terug op 40 jaar kunstenaarschap met een dwarsdoorsnede van zijn werk; vanaf zijn academietijd tot het meest recente werk. De verhouding van de mens als individu tot zijn omgeving en de dimensie van tijd daarin is het allesomvattende thema. "In elk werk is de menselijke figuur een afsplitsing van mijzelf. Je wordt geboren en vanaf dat moment dien je je constant te verhouden tot je medemens, je omgeving."Ieder werk is een hoofdstuk van een these die steeds met een nieuw werk scherper gedefinieerd wordt; een verhaal dat vertelt moet worden.

Tijdens de cultuurnacht is kunstenaar Gerhard Lentink tussen 19:00 en 00:00 zelf aanwezig om vragen te beantwoorden en bezoekers rond te leiden door zijn expositie in de Kunstkerk.

kunst 🎨
buitenprogrammering
-
19:00 - 22:00

St Jorisgilde

Al in de 13e eeuw in Dordrecht verdedigden de weerbare mannen de oudste stad van Zuid Holland. In tijden van oorlog leverden ze manschappen aan de heersende koning. De leden van het Sint Jorisgilde waren de handhavers van de orde in de stad. Tot in begin van de 19e eeuw werd nog gevochten met zwaarden en liepen ze daarmee door de straten en bevochten ze de vele gevaren die de stad kende.Tijdens de cultuurnacht laten de leden van het Sint Jorisgilde je graag zien hoe zulke gevechten destijds gingen. Zie je ze marcheren? Vraag ze dan over hun bijzondere levensstijl én om een demonstratie natuurlijk.

theater 🎭
buitenprogrammering
-
19:00 - 23:00

Via Cultura’s Dolende schapen

Kom je de Via Cultura's guerilla media crew tegen? Dan zou het goed kunnen dat jij erachter komt of je een echte eigenzinnige schapenkop bent of toch meer kuddegedrag vertoont. De uitdaging? Vang het schaap, beantwoord de vragen en stel ook jezelf de vraag: durven wij Dordtenaren nog steeds eigenzinnig en tegendraads te zijn, met de tijd mee te gaan en blijven we nog bij onszelf?

ontmoeting 🤝
buitenprogrammering
-
19:00 - 00:00

Dr Boom

Ontmoet Dr. BOOM, een wandelend canvas tot leven gebracht door culturele broedplaats DOOR. Dr. BOOM zal vanaf DOOR vertrekken en door de stad lopen. Zie je Dr. BOOM? Pak dan een stift en laat je creativiteit de vrije loop.

kunst 🎨
Huis Van Gijn
- Groene slaapkamer
19:30 - 19:40

Speedtalk: De heer op stand

Negentiende-eeuwers hadden een enorm brede interesse. Als student had Simon van Gijn al een passie voor geschiedenis en hij was geen onverdienstelijk tekenaar. Aan de hand van de slaapkamer waar hij de laatste jaren van zijn leven verbleef, wordt het leven van Simon van Gijn verteld.

rondleiding 👣
ontmoeting 🤝
Dordts Museum
- Hoge zalen
19:30 - 20:00

Speedtour KISS MY SOUL

Ontdek verschillende vormen van liefde tijdens deze tour door de tentoonstelling KISS MY SOUL, een tentoonstelling over de verbeelding van de liefde anno nu. Meer dan 75 werken van 30 kunstenaars geven een overzicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw.

rondleiding 👣
kunst 🎨
DOOR
- Podium
19:30 - 20:45

Woordensoep OutDOOR

De succesvolle combinatie van een workshop schrijven en warme kom soep komt naar de Dordtse Cultuurnacht! Onze eigen Mathijs Krijtenberg brengt zijn poëzie workshops naar het podium, geniet van spoken word onder het genot van een warme (huisgemaakte) kop soep in de “voortuin” van DOOR.

Kom luisteren naar de teksten van o.a. Mathijs Krijtenberg, Josse Kok, en vele anderen.

woordkunst 🎤
eten & drinken 🍴
De Witt
-
19:30 - 21:30

Muziektheater Hollands Diep Warm Onthaal

Info volgt

concert 🎸
Dordts Museum
- Schoumanzaal
19:30 - 21:30

Workshop Bas Kosters

Bas Kosters is een van de kunstenaars wiens werk getoond wordt in de tentoonstelling KISS MY SOUL. Hij staat bekend om zijn kleurrijke, maatschappelijk betrokken en persoonlijke werk waarbij veel gebruik wordt gemaakt van uitbundige figuren, karakters, erotiek en teksten.

Speciaal voor de cultuurnacht geeft hij twee kunstworkshops over het thema liefde.

workshop ✂
kunst 🎨
lezing 🧠
Bibliotheek
- Maakplaats
19:30 - 22:00

Het Ruimte Lab

Ga zelf aan de slag en maak je eigen 3D doodle creaties in een glow in the dark sterrenhemel.

kids 🐑
workshop ✂
Bibliotheek
- Jeugdplein
19:30 - 22:00

Kom een kitsune masker maken.

Paper crafts maskers, kom je kitsune masker maken. Kitsune is een vos in de Japanese cultuur. Dit karakter komt voor in de Japanse mangaserie Naruto.

kids 🐑
workshop ✂
Bibliotheek
- Ontwikkelplein
19:30 - 23:00

1up Gameplein special Anime edition

Kom op het gameplein de tofste Anime games spelen, maar ook Mario Kart, Street-Fighter en nog veel meer.

workshop ✂
Huis Van Gijn
- Keuken
20:00 - 20:10

Speedtalk: De Dienstbode

Het huishouden vanuit het perspectief van het personeel: wat gebeurde er in een keuken als die van de Van Gijins? In deze korte talk neemt de dienstbode je een eeuw mee terug in de tijd. Wat stond er op het menu? Hoe werkte een keuken zonder vriezer, magnetron of koelkast?

rondleiding 👣
ontmoeting 🤝
Bibliotheek
- Kinderhoek
20:00 - 20:45

Theater Tortillia's Bara's en Boerenkool

Het is etenstijd. Zara wordt door haar moeder op pad gestuurd om zout te gaan halen. Ze gaat langs bij buurman Kees en komt erachter dat hij eenzaam is. Bij buurvrouw Janette is het altijd feest. En bij het zwarte huis durft niemand ooit te komen. Onderweg wordt ze steeds nieuwsgieriger naar wie er in haar straat wonen. Zal Zara ooit het zout vinden? Of neemt ze nog meer mee naar huis?

Bara's en Boerenkool is een theatervoorstelling speciaal voor kinderen.

kids 🐑
theater 🎭
Onderwijsmuseum
- BG
20:00 - 20:45

Live band: Het Dijkt. Dé Dijk tributeband

Kom in een inspirerende omgeving genieten van de top van de Nederpop. Het Dijkt speelt  2 x 3 kwartier live de hits van de Nederlandstalige band: De Dijk. Een swingmachine die dampende blues, groovende soul, opzwepende rhythm and blues en stampende rock and roll produceerde. Ondertussen kun je de collectie van het Onderwijsmuseum bekijken in het prachtige pand 'De Holland'.

concert 🎸
Ontdek Dordrecht
-
20:00 - 20:50

Fake News Stadstour | Make Dordrecht Great Again

Dus jij bent een schapenkop? Zo veel sterke verhalen heb je nog nooit op één avond gehoord. Maar wat is waar? Win de quiz en... Make Dordrecht Great Again!

Intrigerende anekdote of bizar verzinsel? Tijdens de Cultuurnacht nemen de stadsgidsen van Ontdek Dordrecht je mee op een enerverende reis vol sappige leugens en smeuïge waarheden. Een absurde ontdekkingsreis langs alternatieve feiten uit de geschiedenis van Dordt.

Wil je dit unieke avontuur niet missen? Boek je gratis ticket online. Wees er snel bij, want vol = vol.

rondleiding 👣
De Witt
- Terras
20:00 - 23:00

Filmterras Zwart-Wit

Korte zwart-witfilms op het terras van De Witt. Met silent disco headsets op krijgen mensen in rondes van een half uur films te zien.

film 🎬
De Witt
- Filmlounge
20:00 - 23:00

WeebWalk: AMV night

In de lounge worden Anime Music Videos getoond. Deze kan je omschrijven als anime en muziekkunst. Een filmpje waarbij een choreografie is gemaakt. De video beweegt op de tonen van de muziek. Een kunstzinnig samenspel.

film 🎬
dans 💃🏿
Bibelot
- Brandstof
20:00 - 02:00

Alternative Anthems

Denk aan Queens of the Stone Age, Rammstein, Disturbed, System of a Down, The Chemical Brothers, The Prodigy, Bring Me The Horizon, Turnstile, Sum41, My Chemical Romance, House of Pain, Pearl Jam, Flogging Molly, The Killers en Rancid komen voorbij. Stevige rockers, puntgave ballads en eeuwige meezingers; je beleeft ze vanavond allemaal. Kom ook op zaterdag 28 oktober naar de speciale Halloween editie!

dance 🔊
Bibelot
- Power Stage
20:00 - 02:15

Filmmarathon 'Ode to the GOAT'

3 films van Hollywoods meest geliefde én gehate acteur. Kun jij raden wie? Kom het zelf aanschouwen, geniet én cringe!

Film 1: 20:00 - 21:50

Film 2: 22:00 - 0:15

Film 3:0:30 - 2:15

film 🎬
SBK
-
20:00 - 00:00

Ton of Marinde

Tijdens de cultuurnacht is de duo-expositie "Ton of Marinde? Zoek het lekker uit", te zien met werken van Ton Haring en Marinde Molendijk.

Marinde Molendijk schildert haar kleurrijke, speelse en vrije werk vanuit haar atelier in Dordrecht. De natuur van het eiland is als inspiratiebron voor haar landschappen met mystieke en geheimzinnige plekken. Unicorns, oogverblindende cupcakes, overdadige tompoucen en ‘ little pony’s’ en regenboogsterretjes vormen haar thematiek. Deze kunstenares denkt en droomt in neon en vertaalt dat naar schilderijen die je laten wegdromen in een andere wereld.

Ton Haring verdiept zich in de wereld van de verbeelding. Zijn levendige creaties zijn geïnspireerd op de wonderen van de natuur, de raadsels van de wetenschap, de uitgestrektheid van de kunst en het tapijt van het leven zelf. Een onderscheidend kenmerk van Tons werk ligt in de nauwgezette aandacht voor detail. Gewapend met penselen, potloden, inkt en een assortiment digitale hulpmiddelen brengt hij zijn visies tot leven op het canvas.

kunst 🎨
buitenprogrammering
-
20:00 - 23:00

Jazz op de Kade

Jazztrio Ontleed. Een drummer, contrabassist en saxofonist zullen tussen 20.00 en 23.00 langs de Houttuinen, Engelenbrug, Nieuwe Haven, Vlak en Wolwervershaven al druk solerend elkaar zoeken. En met onverwachtse optredens toevallige voorbijgangers verrassen met de nachtklanken van jazz midden in de historische Dordtse havens.

concert 🎸
Kunstmin
- Kleine Zaal
20:15 - 20:45

The Gaia Hypothesis - Firma MES | Lindertje Mans

Lindertje Mans neemt je in deze solo mee in een meeslepend gedachte-experiment. Samen met componist Roald van Oosten creëerde ze een intense muzikale performance. Ze transformeert tot een diepzeevis, een ruimtesonde en een menselijke cel: drie personages die hun visie op de toekomst van de mensheid geven. Vanuit het perspectief van deze drie wezens neemt ze ons mee onder, boven en binnenin onze wereld.

Dompel je onder in een atmosfeer waarin biologie en filosofie samenkomen in een theatraal concert vol duistere synthpop en spoken word. Een reis door alle lagen van het universum. Een zoektocht naar intimiteit en een nieuwe verhouding van de mens met de wereld.De Gaia Hypothese is geformuleerd door wetenschappers James Lovelock en Lynn Margulis 1969. Zij stellen dat leven op aarde altijd in stand gehouden zal worden, en beschrijven daarbij alle levende materie op aarde als één organisme. Als we allemaal onderdeel zijn van hetzelfde systeem, misschien kunnen andere delen van het systeem dan vertellen hoe het verder moet met ons?

In The Gaia Hypothesis zetten Lindertje Mans en Roald van Oosten hun succesvolle samenwerking uit TECH: The Life And Death Of A Sex Robot voort. Scenografie en eindregie zijn in handen van Thomas Schoots.De performance is deels Nederlands en deels Engelstalig.

concert 🎸
theater 🎭
buitenprogrammering
-
20:00 - 22:15

Disco Truck

DJ Joopie en zijn Groove Defender zullen rond 20:00 op de visbrug voor de Bibliotheek verschijnen met zwoele plaatjes uit verre oorden. Rond 20:45 voert hij een parade aan naar het Statenplein samen met de dansers van Cabo Verde Chegou. Om 21:00 ontmoeten ze de Iconic Brassband en zullen vanaf 21:30 een parade door de stad langs de havens houden om te eindigen bij Rebel Rebel. Dans lekker mee :-)

dance 🔊
Huis Van Gijn
- Velouteslaapkamer
20:30 - 20:40

Speedtalk: De dame op stand

Het leven van een dame op stand zag er behoorlijk anders uit dan nu. In de Veloutéslaapkamer van het huis word je meegenomen naar het dagelijks leven rond 1900. Welke etiquette gold er voor dames? Wat deden ze in hun vrije tijd? En hoe zag hun sociale leven eruit?

rondleiding 👣
ontmoeting 🤝
Dordts Museum
- Hoge zalen
20:30 - 21:00

Speedtour KISS MY SOUL

Ontdek verschillende vormen van liefde tijdens deze tour door de tentoonstelling KISS MY SOUL, een tentoonstelling over de verbeelding van de liefde anno nu. Meer dan 75 werken van 30 kunstenaars geven een overzicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw.

rondleiding 👣
kunst 🎨
Bibelot
- Terras
20:30 - 21:30

Yummy

Nieuw vanuit de woeste industrie van Dordrecht reist Yummy. Dit is de nieuwe sound uit de vijfde dimensie waar jazz, krautrock is en de blues een stapel pillen dat je neemt voor het ontbijt! Verwacht spacey sounds ingegoten met ijzeren beats en wervelende gitaren. Dit is piek Mental Rock. PSYCHOLOGISCHE GEVOLGEN!

concert 🎸
Hof van NL
- Vrijplaats
20:30 - 21:30

Vrijheidsfeest: Wolph

Altijd al willen dansen in een museum? Dit is je kans! Bij Hof van Nederland ben je vrij om tijdens de Cultuurnacht los te gaan op de heerlijkste beats van Freddie Mercure en Wolph.

dance 🔊
Bibliotheek
- Blauwe kamer
20:30 - 22:00

De Nachtcultuur

Het Hiphop Podium van Hiphop in je bieb en Talent Valley met tussen 20:30 en 22:00 optredens van D-Drecht Planet

concert 🎸
dance 🔊
Muziekpodium DJS
-
20:30 - 22:30

Jazz & Beyond: The Pulitzers

Ga naar het Grotekerksplein voor een heerlijk Jazz 'n Beyond optreden van The Pulitzers. Een groep bestaande uit vier ervaren muzikanten laten overdag een keurig leven zien, maar zodra ze hun instrumenten grijpen – Hammondorgel, gitaar, drums en percussie – transformeren ze in een soulmachine die met eigenzinnige songs een knipoog geeft naar legendes als The Meters en Booker T. & the M.G.'s, en hun publiek in vuur en vlam zet.

Aanvang concert 21:00

concert 🎸
DOOR
- Podium
20:45 - 21:00

DjCheminee

Kom dansen op tunes zoals je ze nog nooit hebt gehoord. Bereid je voor op synthpop, darkwave, electroclash, new wave, dance-punk, post-punk, gothic rock, art rock, avant-funk, punk, electropunk, EBM, Neue Deutsche Welle, neo wave, WVTTK. Kortom: laat je verrassen, verwonderen en verbijsteren bij DOOR!

dance 🔊
Onderwijsmuseum
- -1
20:45 - 21:05

Verrassende verhalen voor volwassenen

Verrassende verhalen voor volwassenen! Laat je meevoeren en luister samen naar herkenbare en pakkende schoolverhalen. Over gezien en gehoord worden door school. Over gesprekken met de juf of meester van je kind. Na het voorlezen praten we na over waar de verhalen ons hebben gebracht. Dit alles in de inspirerende omgeving van de tentoonstelling Boom roos vis, over leren lezen en leesplezier.

ontmoeting 🤝
kunst 🎨
Kunstmin
- Ketel 1
20:45 - 21:15

BoterBoter

BoterBoter is Utrechts eigen synther-songwriter. De wilde paniek én het plezier van zijn bestaan zet hij om in poëtische Nederlandstalige electropunk, absurdisme en poëzie. BoterBoter slokt dit vreemde bestaan op en laat zijn verteringssysteem zien. Aldaar nemen we waar; hoe men al dartelend de dag kan plukken, de destructie die dit plukken teweeg kan brengen en hoe absurdisme de onoplosbaarheid van deze bizarre wereld kan blootleggen alsmede een gezellig kleurtje kan geven. BoterBoters teksten fluctueren tussen doordacht en loszinnig, zijn beats zijn elektronisch en ongepolijst. Zijn muziek laat je lachen, fronsen, dansen en dekking zoeken. Het is een lach, een traan en een emmer vaseline.

BoterBoter stond eerder in de Duwtent op Lowlands, hij was tafelheer en jingleboer bij ‘de dakhaas praat’. Hij was onderdeel van het straattheater programa van Oerol en speelde op Wildeburg. Hij maakte muziek voor de Mensen Zeggen Dingen podcast en was vaak te gast bij MZD live-events Lowlands.

woordkunst 🎤
concert 🎸
theater 🎭
Huis Van Gijn
- Groene slaapkamer
21:00 - 21:10

Speedtalk: De heer op stand

Negentiende-eeuwers hadden een enorm brede interesse. Als student had Simon van Gijn al een passie voor geschiedenis en hij was geen onverdienstelijk tekenaar. Aan de hand van de slaapkamer waar hij de laatste jaren van zijn leven verbleef, wordt het leven van Simon van Gijn verteld.

rondleiding 👣
ontmoeting 🤝
Kunstkerk
-
20:30 - 21:00

Bach Festival presenteert Alkaloid

Florean Magnus Mayer a.k.a. Morean is een klassiek componist en heavy metal artiest. Hij won de Paul Jacobs Award, was genomineerd voor de UNESCO International Rostrum of Composers en componeerde voor het Doelenensemble en de NPO. Nu strijkt hij met zijn heavy metal kwartet Alkaloid neer in de Kunstkerk. Als voorproefje op het Bachfestival in 2024 wordt vertoond vieren zij het werk van Bach; maar dan heavy metal.

concert 🎸
Ontdek Dordrecht
-
21:00 - 21:50

Fake News Stadstour | Make Dordrecht Great Again

Dus jij bent een schapenkop? Zo veel sterke verhalen heb je nog nooit op één avond gehoord. Maar wat is waar? Win de quiz en... Make Dordrecht Great Again!

Intrigerende anekdote of bizar verzinsel? Tijdens de Cultuurnacht nemen de stadsgidsen van Ontdek Dordrecht je mee op een enerverende reis vol sappige leugens en smeuïge waarheden. Een absurde ontdekkingsreis langs alternatieve feiten uit de geschiedenis van Dordt.

Wil je dit unieke avontuur niet missen? Boek je gratis ticket online. Wees er snel bij, want vol = vol.

rondleiding 👣
DOOR
- Podium
21:00 - 22:00

Performance Werkplaats presents: Vieze badkamer karaoke

Zin om te zingen? Kom dan naar de vieze badkamer karaoke bij DOOR! Want waar zing jehet best, onder de douche natuurlijk!

De Performance Werkplaats brengt het decor, jij brengt je beste onder-de-douche-zing-stem.

Zien we je daar?

dance 🔊
workshop ✂
Bibelot
- Bezemkast
21:00 - 23:00

Bezemkast Rave Janox

De kleinste raveruimte van de Cultuurnacht is terug: de Bezemkast. 'Bibelot-resident' Janox opent de Bezemkast met een goeie rave/technoset. De Bezemkast is te vinden op de begane grond van het Energiehuis, naast Brandstof.

dance 🔊
Bibliotheek
- Buitenplaats
21:00 - 23:00

Sterrenkijken in de Nachttuin

Kom sterren kijken in de Nachttuin.

workshop ✂
kids 🐑
Dordts Museum
- Art & Dining
21:00 - 23:00

Buiten Gewoon FM

Dordts Dj collectief Buiten Gewoon FM verzorgd heerlijke muziek in Art & Dining. Verwacht funky beats, swingende disco en vooral heel veel gezelligheid.

dance 🔊
Weeshuistheater
-
21:00 - 00:00

De Weeshuislounge

Kom even tot rust en ontspan in Het Weeshuistheater, die tijdens de cultuurnacht haar deuren opent en speciaal voor jou een ruimte creëert met een oase van rust en relaxatie. Neem plaats op een van de matrassen op de grond en luister naar de zachte klanken van de muziek onder het genot van een drankje. Geniet hier van een welverdiende pauze en doe nieuwe energie op voor de rest van de avond.

ontmoeting 🤝
buitenprogrammering
-
20:45 - 21:45

Iconic Brass

Iconic Brass komt naar de cultuurnacht toe geparadeerd met swingende Caribische muziek. De echte Dordtse Brassband maakt zich klaar voor een levendig muzikaal spektakel dat als een parade door de straten trekt. Zie jij dit wandelende feestje voorbij komen? Ze eindigen om 21.00 op het Statenplein met een optreden, dus sluit aan en geniet van de gezellige sfeer, muziek en dans.

concert 🎸
Onderwijsmuseum
- -1
21:05 - 21:25

Verrassende verhalen voor volwassenen

Verrassende verhalen voor volwassenen! Laat je meevoeren en luister samen naar herkenbare en pakkende schoolverhalen. Over gezien en gehoord worden door school. Over gesprekken met de juf of meester van je kind. Na het voorlezen praten we na over waar de verhalen ons hebben gebracht. Dit alles in de inspirerende omgeving van de tentoonstelling Boom roos vis, over leren lezen en leesplezier.

ontmoeting 🤝
kunst 🎨
Kunstmin
- Kleine Zaal
21:15 - 21:45

The Gaia Hypothesis - Firma MES | Lindertje Mans

Lindertje Mans neemt je in deze solo mee in een meeslepend gedachte-experiment. Samen met componist Roald van Oosten creëerde ze een intense muzikale performance. Ze transformeert tot een diepzeevis, een ruimtesonde en een menselijke cel: drie personages die hun visie op de toekomst van de mensheid geven. Vanuit het perspectief van deze drie wezens neemt ze ons mee onder, boven en binnenin onze wereld.

Dompel je onder in een atmosfeer waarin biologie en filosofie samenkomen in een theatraal concert vol duistere synthpop en spoken word. Een reis door alle lagen van het universum. Een zoektocht naar intimiteit en een nieuwe verhouding van de mens met de wereld.De Gaia Hypothese is geformuleerd door wetenschappers James Lovelock en Lynn Margulis 1969. Zij stellen dat leven op aarde altijd in stand gehouden zal worden, en beschrijven daarbij alle levende materie op aarde als één organisme. Als we allemaal onderdeel zijn van hetzelfde systeem, misschien kunnen andere delen van het systeem dan vertellen hoe het verder moet met ons?

In The Gaia Hypothesis zetten Lindertje Mans en Roald van Oosten hun succesvolle samenwerking uit TECH: The Life And Death Of A Sex Robot voort. Scenografie en eindregie zijn in handen van Thomas Schoots.De performance is deels Nederlands en deels Engelstalig.

concert 🎸
theater 🎭
buitenprogrammering
-
20:45 - 22:15

Cabo Verde Chegou

De Caribische dansers van Cabo Verde Chegou in hun warme versierde danskleding zal rond 20:45 een parade aanvoeren van de Bibliotheek naar het Statenplein. Vervolgens dansen zij zich een weg, samen met de Disco Truck naar de Houttuinen.

dans 💃🏿
Onderwijsmuseum
- BG
21:25 - 22:10

Live band: Het Dijkt. Dé Dijk tributeband

Kom in een inspirerende omgeving genieten van de top van de Nederpop. Het Dijkt speelt 2 x 3 kwartier live de hits van de Nederlandstalige band: De Dijk. Een swingmachine die dampende blues, groovende soul, opzwepende rhythm and blues en stampende rock and roll produceerde. Ondertussen kun je de collectie van het Onderwijsmuseum bekijken in het prachtige pand 'De Holland'.

concert 🎸
Huis Van Gijn
- Keuken
21:30 - 21:40

Speedtalk: De Dienstbode

Het huishouden vanuit het perspectief van het personeel: wat gebeurde er in een keuken als die van de Van Gijins? In deze korte talk neemt de dienstbode je een eeuw mee terug in de tijd. Wat stond er op het menu? Hoe werkte een keuken zonder vriezer, magnetron of koelkast?

rondleiding 👣
ontmoeting 🤝
Dordts Museum
- Hoge zalen
21:30 - 22:00

Speedtour KISS MY SOUL

Ontdek verschillende vormen van liefde tijdens deze tour door de tentoonstelling KISS MY SOUL, een tentoonstelling over de verbeelding van de liefde anno nu. Meer dan 75 werken van 30 kunstenaars geven een overzicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw.

rondleiding 👣
kunst 🎨
Hof van NL
- Vrijplaats
21:30 - 23:00

Vrijheidsfeest: Freddie Mercure

Altijd al willen dansen in een museum? Dit is je kans! Bij Hof van Nederland ben je vrij om tijdens de Cultuurnacht los te gaan op de heerlijkste beats van Freddie Mercure en Wolph.

dance 🔊
buitenprogrammering
-
21:00 - 00:00

Bakfietsrave

Als je opeens vette beats door de straat hoort gaan weet je zeker dat de Bakfietsrave in de buurt is! Dolende drum'n'bass, gedraaid vanaf een bakfiets dwars door Dordt. Ga mee op een opwindende nacht vol energieke synths, snelle ritmes en betoverende breakbeats. De bakfiets rijdt vanaf 21:00 door de stad en zal tegen 23:00 een laatste rit maken vanaf de Bibliotheek naar het Energiehuis.

dance 🔊
Kunstmin
- Ketel 1
21:45 - 22:15

BoterBoter

BoterBoter is Utrechts eigen synther-songwriter. De wilde paniek én het plezier van zijn bestaan zet hij om in poëtische Nederlandstalige electropunk, absurdisme en poëzie. BoterBoter slokt dit vreemde bestaan op en laat zijn verteringssysteem zien. Aldaar nemen we waar; hoe men al dartelend de dag kan plukken, de destructie die dit plukken teweeg kan brengen en hoe absurdisme de onoplosbaarheid van deze bizarre wereld kan blootleggen alsmede een gezellig kleurtje kan geven. BoterBoters teksten fluctueren tussen doordacht en loszinnig, zijn beats zijn elektronisch en ongepolijst. Zijn muziek laat je lachen, fronsen, dansen en dekking zoeken. Het is een lach, een traan en een emmer vaseline.

BoterBoter stond eerder in de Duwtent op Lowlands, hij was tafelheer en jingleboer bij ‘de dakhaas praat’. Hij was onderdeel van het straattheater programa van Oerol en speelde op Wildeburg. Hij maakte muziek voor de Mensen Zeggen Dingen podcast en was vaak te gast bij MZD live-events Lowlands.

woordkunst 🎤
concert 🎸
theater 🎭
DOOR
- Podium
22:00 - 22:30

Lapjeskat by DjCheminee

Kom dansen op tunes zoals je ze nog nooit hebt gehoord. Bereid je voor op synthpop, darkwave, electroclash, new wave, dance-punk, post-punk, gothic rock, art rock, avant-funk, punk, electropunk, EBM, Neue Deutsche Welle, neo wave, WVTTK. Kortom: laat je verrassen, verwonderen en verbijsteren bij DOOR!

dance 🔊
Kunstkerk
-
21:30 - 22:00

Bach Festival presenteert Alkaloid

Florean Magnus Mayer a.k.a. Morean is een klassiek componist en heavy metal artiest. Hij won de Paul Jacobs Award, was genomineerd voor de UNESCO International Rostrum of Composers en componeerde voor het Doelenensemble en de NPO. Nu strijkt hij met zijn heavy metal kwartet Alkaloid neer in de Kunstkerk.

Als voorproefje op het Bachfestival in 2024 vieren zij het werk van Bach; maar dan heavy metal.

concert 🎸
Energiehuis
-
22:00 - 22:30

Muziektheater Hollands Diep Opera Shots

OPERA SHOTS! bestaat uit een reeks pop-up optredens op onverwachte plekken in het Energiehuis van Muziektheater Hollands Diep. In toiletten, liftschachten en urinoirs maak je opera mee op zijn intiemst. Overrompelende live acts, ongevraagd over je uitgegoten op enkele centimeters afstand...

concert 🎸
Ontdek Dordrecht
-
22:00 - 22:50

Fake News Stadstour | Make Dordrecht Great Again

Dus jij bent een schapenkop? Zo veel sterke verhalen heb je nog nooit op één avond gehoord. Maar wat is waar? Win de quiz en... Make Dordrecht Great Again!

Intrigerende anekdote of bizar verzinsel? Tijdens de Cultuurnacht nemen de stadsgidsen van Ontdek Dordrecht je mee op een enerverende reis vol sappige leugens en smeuïge waarheden. Een absurde ontdekkingsreis langs alternatieve feiten uit de geschiedenis van Dordt.

Wil je dit unieke avontuur niet missen? Boek je gratis ticket online. Wees er snel bij, want vol = vol.

rondleiding 👣
Bibelot
- Terras
22:00 - 23:00

Smudged

Smudged is een daverende demonstratie van muzikale vrijheid.Verrezen uit de oerslijk van de Rotterdamse club scene verbindt het viertal weefsel van krautrock, noise punk, elektropop en techno op ongehoorde wijze. Liveshows ontvouwen zich structureel in nieuwevormen van waanzin en chaos, met frontman, slagman en beroepswaaghals Bart Hoogvliet voorop in de strijd.

concert 🎸
Bibliotheek
- Blauwe kamer
22:00 - 23:00

De Nachtcultuur

Het Hiphop Podium van Hiphop in je bieb en Talent Valley met tussen 22:00 en 23:00 the man, the mister, de rast, Charles Diggens.

concert 🎸
dance 🔊
Bibelot
- Brandstof
22:00 - 02:00

Techno Toilet

Je hoeft niet bang te zijn om even íets te missen dit jaar tijdens de Cultuurnacht, want zelfs als jij even moet plassen gaat het feest gewoon door. Rave op het vrouwen- en het mannentoilet verder bij het Techno Toilet!

dance 🔊
Onderwijsmuseum
- Edu
22:10 - 00:00

Kom samen dansen en genieten in de old skool schooldisco.

Kom samen dansen en genieten in old skool school disco. Ga terug in de tijd, laat je meevoeren op de muziek in de inspirerende omgeving van het onderwijs over vroeger, voor later, van nu: het Onderwijsmuseum.

dance 🔊
ontmoeting 🤝
Kunstmin
- Kleine Zaal
22:15 - 22:45

The Gaia Hypothesis - Firma MES | Lindertje Mans

Lindertje Mans neemt je in deze solo mee in een meeslepend gedachte-experiment. Samen met componist Roald van Oosten creëerde ze een intense muzikale performance. Ze transformeert tot een diepzeevis, een ruimtesonde en een menselijke cel: drie personages die hun visie op de toekomst van de mensheid geven. Vanuit het perspectief van deze drie wezens neemt ze ons mee onder, boven en binnenin onze wereld.

Dompel je onder in een atmosfeer waarin biologie en filosofie samenkomen in een theatraal concert vol duistere synthpop en spoken word. Een reis door alle lagen van het universum. Een zoektocht naar intimiteit en een nieuwe verhouding van de mens met de wereld.De Gaia Hypothese is geformuleerd door wetenschappers James Lovelock en Lynn Margulis 1969. Zij stellen dat leven op aarde altijd in stand gehouden zal worden, en beschrijven daarbij alle levende materie op aarde als één organisme. Als we allemaal onderdeel zijn van hetzelfde systeem, misschien kunnen andere delen van het systeem dan vertellen hoe het verder moet met ons?

In The Gaia Hypothesis zetten Lindertje Mans en Roald van Oosten hun succesvolle samenwerking uit TECH: The Life And Death Of A Sex Robot voort. Scenografie en eindregie zijn in handen van Thomas Schoots.De performance is deels Nederlands en deels Engelstalig.

concert 🎸
theater 🎭
Dordts Museum
- Hoge zalen
22:30 - 23:00

Speedtour KISS MY SOUL

Ontdek verschillende vormen van liefde tijdens deze tour door de tentoonstelling KISS MY SOUL, een tentoonstelling over de verbeelding van de liefde anno nu. Meer dan 75 werken van 30 kunstenaars geven een overzicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw.

rondleiding 👣
kunst 🎨
Rebel Rebel
-
22:30 - 03:00

Cultuurschok Glitterbal Experience

Dit is het feest waar alle leeftijden en culturen samenkomen voor een onvergetelijke finale van de Dordtse Cultuurnacht. Na het succes van vorig jaar beloven  er nog een schepje bovenop te doen.

Dans de nacht weg op de dansbare beats van over de hele wereld, waar we ,jong of oud , hip of alternatief samen de cultuurnacht vieren. Stil blijven staan? Geen optie!In de bovenzaal laten we de glitter en glamour schitteren met de sensationele liveband Glitterball Experience, die met de fijnste disco tunes de dansvloer laten trillen. Daarna gaan we dansend door met dement funky DJ’s Hugo out en Baba Laman. Op de begane grond nemen de  DJ's  Ellala, Rootz en Jopieee je mee op een reis door de wereld van groove en dance.

Het wordt een culturele schok waar iedereen over zal praten!Mis deze explosieve cultuurviering niet en beleef samen met ons de  Cultuurnacht Afterparty tijdens de Cultuurnacht in Dordrecht. Kom dansen, lachen en genieten, want deze nacht wordt er een om nooit te vergeten!

dance 🔊
Kunstmin
- Ketel 1
22:45 - 23:15

BoterBoter

BoterBoter is Utrechts eigen synther-songwriter. De wilde paniek én het plezier van zijn bestaan zet hij om in poëtische Nederlandstalige electropunk, absurdisme en poëzie. BoterBoter slokt dit vreemde bestaan op en laat zijn verteringssysteem zien. Aldaar nemen we waar; hoe men al dartelend de dag kan plukken, de destructie die dit plukken teweeg kan brengen en hoe absurdisme de onoplosbaarheid van deze bizarre wereld kan blootleggen alsmede een gezellig kleurtje kan geven. BoterBoters teksten fluctueren tussen doordacht en loszinnig, zijn beats zijn elektronisch en ongepolijst. Zijn muziek laat je lachen, fronsen, dansen en dekking zoeken. Het is een lach, een traan en een emmer vaseline.

BoterBoter stond eerder in de Duwtent op Lowlands, hij was tafelheer en jingleboer bij ‘de dakhaas praat’. Hij was onderdeel van het straattheater programa van Oerol en speelde op Wildeburg. Hij maakte muziek voor de Mensen Zeggen Dingen podcast en was vaak te gast bij MZD live-events Lowlands.

woordkunst 🎤
concert 🎸
theater 🎭
Popcentrale
-
23:00 - 00:30

Monument Basement @ Dordtse Cultuurnacht : Destino

Terwijl in de Main Stage van Bibelot het Monument festival losbarst is er voor de smerige dansers een basement party in Popcentrale. Als tweede stage van Monument @ Dordtse Cultuurnacht kan je terecht voor line-up waar je schapenwol steil van achterover slaat. Met electro als voertaal is deze stage ideaal om jezelf helemaal te verliezen en te dansen tot de zon (bijna) weer opkomt!

Voor dit event zijn geen tickets nodig.

23.00 - 00.30 Destino

00.30 - 02.30 Marsman

02.30 - 04.30 Pim and Proper

dance 🔊
Bibelot
- Bezemkast
23:00 - 03:00

Bezemkast Rave Dubface

De kleinste raveruimte van de Cultuurnacht is terug: de Bezemkast. We verwelkomen Dubface, die na hun Bakfietsrave door de stad gewoon vrolijk verder knallen in het Energiehuis. Ga met ons mee voor een opwindende nacht vol energieke synths, snelle ritmes en betoverende break beats.

De Bezemkast is te vinden op de begane grond van het Energiehuis, naast Brandstof.

dance 🔊
buitenprogrammering
-
22:00 - 00:30

Weeshuistheater Sugar Works

Verschijnen er zomaar twee dansers? Dan is dit een project van het Weeshuistheater. Op verschillende plekken worden onaangekondigd korte performances gegeven. Gebaseerd op de verbroederende dans van een zwarte Senegalese danser en een witte Poolse arbeidsmigrant uit de voorstelling Sugar Works. Zwart en wit komen samen in deze vrolijke Afrikaanse dansperformance. De dans heeft een duur van 5 minuten, maar laat een onvergetelijke indruk achter.

dans 💃🏿